21.00 Pieni näyttämö

Sotaratsu

Sampo Ilmari Seppä, Tampere
30min / ei väliaikaa / ei sovellu lapsille
 
Kirjoittaja, ohjaaja ja esiintyjä: Sampo Seppä
 
Nähtyään unta Aleksanteri Suuren hevosesta nuori mies alkaa kyseenalaistaa vakaumustaan. Mennäkö armeijaan? Yhteisön odotukset, kuoleman ja elämän pelko on saatava kesytettyä. Käynnistä raviksi ja ravista laukaksi, kiihtyvän sydämen syke ja epävarmuuden luotettava turtumus hengittävät saman tilan ilmaa.
Taistelu on käytävä, mutta missä on rintama?
 
Sotaratsu on monologiesitys suomalaisesta kulttuurivaikuttajasta, asevelvollisuudesta. Esityksessä pohdin, miten suhtautua omiin ja muiden odotuksiin, kun tehdään valintaa siitä, tulisiko tulevaisuudessa ottamaan osaa sotaan, jota ei ole vielä syttynyt. Asia ei ole itsestäänselvyys. Kysymykset, joita nuorena itselleen osaa esittää vaikuttavat tulevaisuuteemme. Yksilöidemme ja yhteisöjemme tulevaisuuteen.
 
”Mennäkö mukaan, kun kaikki muutkin vai juuri siksi jäädä pois? Onko yleiseksi velvollisuudeksi yhteiskunnassa nostettu tehtävä vain hoidettava? Vai onko se kuitenkin oma valinta, joka pitää sisällään arvoja ja vaikutuksia, jotka on syytä tiedostaa? Miksi Mannerheimin hevonen tuli uniin? Kuka olen ja minkä puolesta haluan elää? Ehkä kuolla? Yhden ongelman ympärille kietoutuva puolituntinen laajenee kysymykseksi ihmisen vastuusta omiin valintoihinsa, silloinkin kun ne näyttävät itsestäänselviltä.” – Anssi Valtonen